Generációs párbeszéd ’56-ról

máj 29, 2017 by

Generációs párbeszéd ’56-ról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

– a Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány által támogatott

“Generációs párbeszéd 1956-ról – diákfilm klub”

megvalósulásáról

Pályázati azonosító: KKETTKK-56-P-0042

Pályázó neve: Iskolai nevelés Filmművészettel Alapítvány

Székhely: 1012 Budapest, Logodi utca 28.

Adószám: 18656895-1-41

Bevezetés

Alapítványunk számára többszörös kihívást jelentett a Pályázat lehetősége. Legfőképpen azért, mert az Alapítvány alapítója és napjainkban is meghatározó mentora, Dr Luka László (http://www.magyarszemle.hu/cikk/20060301_luka_laszlo_szep_elete) maga is aktív résztvevője volt az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak. Éppen akkori – és az utáni – tevékenysége miatt kellett emigrálnia Svájcba, ahol az ottani magyar közösség alapvető szervezője lett. A Pályázat tehát kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy személyét bemutassuk a fiatalok számára, illetve, hogy az Alapítvány korábbi törekvéseit kiszélesítsük: az elmúlt években több alkalommal is szerveztünk közvetlen illetve filmnézésekkel egybekötött találkozókat, beszélgetéseket Dr Luka László és barátai, valamint kortársai és középiskolás diákok között. Innen is származott Pályázatunk címe: “Generációs párbeszéd 1956-ról”.

A másik fontos kapcsolódást az adja, hogy jómagam, az Alapítvány ügyvezetője 1956 novemberében születtem Mosonmagyaróváron, így egy újabb – valamilyen formában közvetlenül érintett generációs – szereplő szemszögével gazdagodhatott a generációs párbeszéd. Ebből a személyes érintettségből adódott Ebinger Endre meghívása a programba, aki bő 60 évvel ezelőtt a mosonmagyaróvári Nemzeti Bizottság tagja volt és személyes élményei mellett nagyon komoly archívumot hozott létre az 1956-os dokumentumokból.

A Pályázat legfontosabb hozadéka számunkra az volt, hogy korábbi – filmkultúrát terjesztő tevékenységünket (www.ofi.hu/uj-kozneveles/mit-forgatsz-a-fejedben-es-a-valosagban) több területen is kiterjeszthettük: tanárképzés, vidéki iskolák bekapcsolása, a történelem és a filmoktatás szerves összekapcsolása stb.

A teljes Szakmai beszámolót erről a linkről tölthetik le.