A FILM, AMELY ÖSSZEKÖT

jan 18, 2016 by

A FILM, AMELY ÖSSZEKÖT

– diákfilmes tábor –

 

Időpont: 2015. augusztus 10-15.

Helyszín: Alternatív Közgazdasági Gimnázium (Bp., Raktár u. 1.)

Létszám: max. 36 fő

Téma: Migráció

Programvezetők: Tóth András (animáció) Kresalek Dávid (film), Soponyai Dóra (fotó), Jakab György (filmklub), Gortva Attila (bemutatók) + diáksegítők

Szervező: Braun Edit

Feldolgozás módja: gyakorlati kurzus

Korosztály: vegyes középiskolai és gimnazista csoport

ANIMÁCIÓ:

A téma megközelítése

A migráció témáját a diákok az „Engedj be!” mondaton keresztül dolgozzák fel. Ez lehetőséget biztosít számukra a sokszínű absztrakcióra amelyen keresztül számos nézőpontból és úton válik megközelíthetővé a jelenség.

A foglalkozás kezdetén rövid csoportos beszélgetés keretében ismerjük meg egymás ötleteit, gondolatait, szabunk irányt az alkotási folyamatnak.

A lebonyolítás napokra bontva

 1. nap

Az első napon a munka két nagyobb és egy rövidebb részre bontható:

Az első rész a témáról alkotott előzetes ismeretek feltérképezését, illetve az inspirációk gyűjtését takarja. A diákok meghallgathatják egymást, illetve röviden betekintést nyernek az animációkészítés alapelveibe, amely a gyakorlati munka megkezdése előtt célszerű.

A nap második felében a mikrotörténetek kidolgozása és konzultáció után a munka is kezdetét veszi. Először a rövid (fél perc körüli hosszúságú) filmek ötletei kerülnek egyéni megvitatásra, és a választott technikára kapnak nagyobb rálátást hogy a munka elkezdése ne jelentsen gondot.

A foglalkozás teljes hossza alatt biztosított a technikai segítségnyújtás.

A nap végi harmadik rész egy rövid -egyénre szabott- motivációs értékelés az aznapi munkáról, amely a látható irányok és eredmények megvitatását illetve a tanulságok levonását jelenti.

 1. nap

A második nap javarészt a folyamatos munkáról szól, egyéni tempóban.

A cél hogy a nap végére minden diák esetében szülessen értékelhető mű, amellyel ő maga is elégedett. A tanár minden diákot egyénileg ösztönöz és segít, függetlenül az ötlet készültségi fokától.

A foglalkozás utolsó órája a filmek közös megtekintésére használható legcélszerűbben. A csoport minden tagja bemutatja a saját alkotását és a tanár moderációja mellett összegzésre kerülnek a két nap tapasztalatai.

Eszközigény:

 • 3 db animációs asztal (átvilágítható és/vagy csak állványzattal és megvilágítással ellátott)
 • 10 db számítógép, kép- és videoszerkesztő-programokkal, javasolt: Adobe Flash program, illetve ezek közül a gépek közül 1-2 3D-s szerkesztő-programmal rendelkező PC arra az esetre, ha a jelentkező diákok között van, aki ismeri és használja ezeket.
 • 10 db digitális fényképezőgép, megfelelő méretű memóriakártyákkal
 • Festékek, ecsetek, papírok, ollók és újságok a manuális technikákhoz
 • Padok, asztalok

Megj.

A színvonalas és problémamentes lebonyolításhoz a technikai eszközigény és annak kifogástalan működése elengedhetetlen.

FILMKLUB

Minden páratlan napon – összesen 3 alkalommal – filmvetítéssel egybekötött beszélgetést tervezünk. A vetítések kb. 16.30-kor kezdődnek majd, és a beszélgetésekkel együtt kb.19.30-ig tartanak. A filmek egyeztetése még tart, de a pályázati elkötelezettség miatt a migráció témáját érintik valamilyen formában.

Páros napokon az utómunkálatok esetleges elhúzódása miatt nem tervezünk délutáni elfoglaltságot.

FOTÓ

Foglalkozásterv:

1.nap

9.00-12.00 bemutatkozó kör, ismerkedés, csapatépítés

Fotózás alapjai kiscsoportokban: Megismerkedünk a gépekkel, objektívekkel, a fotózás alapfogalmaival, mindezt gyakorlatokon keresztül (záridő-blende –iso fogalmai). Végigvesszük a képkivágások, a képkomponálás alapjait. A hangsúly a portréfotózáson lesz.

12.00-13.00 Brainstorming (képsorozat kitalálása). A csoport tagjai a migrációhoz kapcsolódó tárgyak alapján ötletelnek kis csoportokban arról, hogy hogyan jelenítenék meg állóképekben az adott témát. A fotózást közös ötletelés vezeti be, amikor képileg közösen kitaláljuk, megformáljuk a témát.

14.00-17.00 Fotózás a kitalált téma alapján tárgyak felhasználásával bontott csoportban. A fotózáshoz bevilágított terem is rendelkezésre áll.

 1. nap

9.00-13.00 gif (4-7 fázisfotó) készítése Migráció témában kis csoportokban. („Megyek, Jövök, Engedj be, Jó itt, Rossz itt”) . Ezen a napon mozdulatokkal, fázisok fotózásával jelenítjük meg a migrációhoz kapcsolódó gondolatokat. A fotózást itt is közös ötletelés előzi meg.

14.00-17.00 utómunka (képválogatás, photoshop, online képszerkesztő programok). A cél, hogy minden résztvevő 2 legjobb képét nyomtatott formában is bemutathassuk a tábor végén. A gif-eket számítógépen fogjuk megtekinteni.

Eszközigény:

 • 5 db. digitális fényképezőgép (töltő, akkumulátor)
 • 2 db. statív
 • 5 db. min.8 GB-os memóriakártya, és lehetőleg kártyaolvasó
 • világítás szett (4 db.-os dimmerelhető lámpaszett, 2 db. 300 Wattos lámpaszett statívval, 1 db. 1000Wattos lámpa statívval, portré lámpa szett, hosszabbító) – a videós csapattal megosztva
 • kellékek (bőrönd, plüss, útlevél, stb….)
 • nyomtatás kellékei (nyomtató, 60 db. nyomtató papír, 2 szett festékpatron)
 • mobil háttér fehér vászonnal

VIDEÓ

A videósok először rövid alapozást kapnak. Itt megismerkedhetnek a kamera/fényképezőgépek beállításaival, a dramaturgia alapjaival és azokkal a minimális ismeretekkel amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy elkezdődjön a munka.

Ezt követően 2×5 fős csoportokra oszlunk. A csoportok húznak öt kulcsszót és egy filmes műfajt. A kulcsszavak valami képpen a migrációhoz kapcsolódódnak. A filmeket meghatározott szituációkban/ terekben kell leforgatni, (pl.: pinpongozásra adaptálni) ezeket a helyszín ismeretében határozzuk meg.

A résztvevőknek a következő 2 órában a szavak felhasználásával, a megadott műfajban kell előállniuk egy rövidfilm tervével. Ha megvan az ötlet, nekiállhatunk leforgatni azt. A második napon pótoljuk az elmaradt felvételeket és megvágjuk a két filmet. Szeretnénk, hogy mindenkinek legyen valós tapasztalata az utómunkáról, ezért a vágás 2 fős csoportokban zajlana, ugyanabból a nyersanyagból 5 film születne.

Eszköz igények 10 fő/ csoport:

Forgatás:

Min. 4 kamera/ fényképezőgép. 4 statív, memória kártya 4x32Gb, két hangfelvevő szett, vagy min 4 hangrögzítő (pl.: zoom h1) csipivel, 1 terem besötétíthető, mobil zöld háttér

Utómunka:

5 vágásra alkalmas gép, ehhez terem, ahol kényelmesen elfér az 5 gép és 10 ember. Hordozható winchester min 500GB lehetőleg usb 3.0 3-5 db

 

1nap foglalkozás
9-11 videós alapozás
11-13 brainstorming
14-16 forgatás
2 nap  
9-11 forgatás
11-16 utómunka

 

 

 

 

 

ELŐADÓK, LÁTOGATÁSOK

A kiegészítő programok még egyeztetés alatt állnak (Bűvös völgy, Made in Helsinki stúdió meglátogatása, vendégek a médiából)

TÁBORZÁRÁS

A tábort egy kb. két órás moderált beszélgetéssel egybekötött bemutató zárja szombat este. Itt minden csapat megnézheti az elkészült munkákat, és a kinyomtatott fényképeket.

 

Budapest, 2015. július. 7.

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük